Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥❤♥
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od zvrki Pon Dec 07, 2015 11:20 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Hemoroidi
od Alternativa Medica Pon Jun 01, 2015 12:29 pm

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm

» Casovi i prevodjenje nemackog jezika
od usluzni Čet Dec 04, 2014 1:45 am

» Duhovne pesme i tekstovi
od majona75 Pet Sep 19, 2014 1:01 pm

» Budite lukavi, izaberite najbolje - HIT destinacija ostrvo Lesbos
od usluzni Pon Avg 11, 2014 7:15 am

» Nasa mila Mara se porodilaaaaa!!!!!!
od marasrna Sre Avg 06, 2014 12:50 am

» Vasa prica o porodjaju
od kathy_gm Pon Jun 16, 2014 7:44 pm

» Цвети
od Crnokosa Čet Maj 01, 2014 9:02 am


Meso i riba

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Meso i riba

Počalji od Crnokosa taj Sub Avg 14, 2010 7:09 pm

UVOĐENJE MESA U ISHRANU

Uvođenje mesa (junetina, ćuretina, piletina, jagnjetina) u ishranu odojčadi u šestom mesecu može zadovoljiti potrebe u gvožđu i cinku.

Novija istraživanja pokazala su da deca koja uzimaju meso najmanje 4 puta nedeljno imaju manje šansi da budu anemična.
- Meso sa visokim sadržajem gvožđa: juneće, jagnjeće, džigerica
- Meso sa srednjim sadržajem gvožđa: svinjetina, piletina, riba

Smatra se da količina mesa koja obezbeđuje dovoljnu količinu gvožđa po obroku iznosi 1 velika kašika kuvanog crvenog mesa (junetina, jagnjetina) ili 3 ˝ - 7 kašika pilećeg mesa ili 8 kašika kuvane ribe.

U prvoj i drugoj godini mleveno meso je lakše za žvakanje. Pošto nema mnogo tečnosti, najbolje ga je kuvati u malo vode ili soka od paradajza jer deca više vole mekšu i sočniju hranu.

U uzrastu od 9 -10 meseci dete je spremno za recepte sa džigericom jer je tako ukusnije.

U drugoj godini može se dati kao faširana šnicla.

Uvek treba uzeti mršavo meso i skinuti pre kuvanja prekomernu mast. Najzdravije spremljeno meso je na roštilju, pečeno i kuvano.

Pošto meso ne sadrži dijetna vlakna, treba ga kombinovati sa pirinčem i žitaricama. Obilje povrća i voća u kombinaciji sa mesom i žitaricama obezbediće najbolje jer meso ili hrana bogata C vitaminom povećava absorpciju gvožđa iz žitarica i povrća 4 puta.

Preporučuje se uzimanje mesa 3 – 4 puta nedeljno kao dela uravnotežene ishrane, jer:
- obezbeduje više energije - bolju koncentraciju (Fe)
- rast i razvoj (proteini)
- kontrolišu apetit (proteini) obezbeduju zdrav imuni sistem (cink) dobro razvijen nervnoi sistem (B12)
Sem što je vrlo ukusno, meso ima vrlo visok hranljivi nivo predstavljajući vitalni deo svake uravnotežene i kvalitetne ishrane. Meso sadrži velike količine gvožda u hem obliku koje je iskooristljivije nego ono iz biljnih izvora, vitamine B grupe: tiamin (B1), riboflavin(B2) i nikotinsku kiselinu koji su potrbni organizmu za oslobadanje energije iz hrane, pa tako neophodne za svakodnevne aktivnosti. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina, koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma. Meso je naročito važan izvor vitamina B12, jer njega nema u biljnoj hrani. On je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Posmatrajući razne vrste mesa , razlike u njihovom hranljivoj vrednosti su neznatne (juneće, jagnjeće i svinjsko). Svako od tih mesa sadrži visokovredne proteine, ali junetina i jagnjetina sadrže više gvožđa i vitamina B12,a svinjsko je bogatije u tiaminu (B1) Iznutrica ( jetra i bubrezi= sadrže više gvožda i B12 nego meso istih životinja. Džigerica je najbogatiji izvor vitamina A i D

KAŠICA OD PILETINE
- 1 šolja kuvane i ohlađene piletine bez kostiju
- 1/4 šolje supe od kuvanja mesa

Meso isitnite i stavite u blender, pa ga miskirajte dok se potpuno ne usitni. Dodajte supicu i miksirajte dalje dok ne dobijete glatku masu. Ovo je osnova kašice u koju možete dodati kuvano povrće ili voće i još malo miksirati dok se kašica ne ujednači.

DŽIGERICA
- 1 pileća sveža džigerica
- kašičica ulja

Veoma je vazno da džigerica koju kupujete za bebu bude sveza, tamne sveze bordo boje, bez ikakvih pegica i fleka po sebi, i bez eventualnih žutih mrlja koje znače da prilikom čišćenja džigerice nije vodženo računa kako se odklanja žuč, zbog čega će džigerica biti gorka i neukusna. Džigerica takođe treba da bude cela. Ulje zagrejte u malenoj šerpi i na vrelo ulje stavite opranu i dobro osušenu džigericu. Poklopite šerpicu, malo smanjite vatru i pržite bez okretanja 5 - 10 minuta. Ovako spremljena džigerica biće meka i saftana i sačuvaće sve potrebne sastojke. Mozete je ispasirati i dodati u nju kuvano i ispasirano povrće. Sve to spremiti kao glatku kašu u blenderu, ako je beba mala, ili jednostavno samo pasirano dati bebi u koliko već jede krupnije pasiranu hranu. Kašicu razredite supom u kojoj se kuvalo povrće ili mlekom.

KREM OD PILETINE I KROMPIRA
Preuzeto iz knjige: "Baby's First Helpings" by Chris Casson Madden
- 2 kašike putera ili margarina
- 1 kašika integralnog brašna
- 1/4 manje masnog mleka
- 1/4 šolje piletine, kuvane, iseckane i izmiksirane
- 1/4 pečen u ljusci i iseckan na kockice
- 1 kašika rendanog ajdamera

U tiganju na laganoj vatri istopite puter/margarin. Dodajte brašno, promešajte i onda nalijte mlekom pa kuvajte dok ne dobijete glatku masu. KUvajte dok ne počne da se zgzšnjava tada dodajte piletinu i krompir. Kuvajte 2 - 3 minuta nakon što proključa, neprestano mešajte da ne uhvati za dno. Sipajte u porciju i pospite rendanim kačkavaljem.

Ovo jelo se brzo priprema a beba će lako svariti ovakav obrok.

PILEĆE CASSEROLE
(preuzeto iz knjige: First Meals by Annabel Karmel)
- 1 kašika ulja
- 2 seckane šargarepe
- 1 komad pilećeg belog mesa isečenog na kockice
- 2 krompira oljuštena i iseckana
- 2 oljuštena i iseckana paškanata

Zagrejte ulje u tiganju, dodajte šargarepu, leeks, paškanat i dinstajte dok ne omekne (oko 6 minuta).Dodajte meso i dinstajte dok ne omekša ali ne teba da bude braon. Tada dodajte krompir i nalijte vodom koliko da ogrezne. Poklopite i lagano kuvajte 15 minuta, ili dok sve ne bude potpuno mekano. Ispasirajte ili spremite u blenderu zavisno od uzrasta bebe.

KAŠICA OD JUNEĆEG ILI TELEĆEG MESA
- 100 gr teletine ili junetine, bez masnoće, iseceno na kockice
- 1 mali koren celera, olušten i iseckan
- 3 šargarepe oljuštene i iseckane
- 2 srednja krompira, oljuštena i isecena na četvrtine
- 1 kašika pasiranog crnog luka

Stavite mesa sa 1 šoljom vode i kuvajte ga 45 minuta. Tada mu dodajte povrće. Polkopite i lagano kuvajte dok sve potpuno ne omekša. Sklonite sa vatre i ohladite par minuta. Odstranite povrće, i posebno ga ispasirajte. 3/4 porcije mesa stavite sa 1/3 porcije supe u kojoj se meso kuvalo u blender i napravite glatku kašicu. Dodajte povrće i jos malo miksirajte da se masa izjednači. Obavezno za razređivanje kašice koristite supu u kojoj se jelo kuvalo da biste sačuvali i one sastojke koji su usled kuvanja iscureli u supu.

DINSTANI ROZBIF
- 1/2 na kockice isecenog rozbifa
- 1 oljušten krompir
- 1/4 šolje graška
- 1 oljuštena šargarepa
- 1 koren celera
- 1/4 šolje nekuvanih makarona
- 4 šolje vode

Meso isecite na kocke i sa malo vode ga lagano dinstajte poklopljeno dok ne omekša. Procedite i ohladite. Zatim ga u blenderu usitnite. Povrće očistite i dobro ga operite pa ka iseckajte. Kuvajte povrće, u vodi, na laganoj vatri oko 20 minuta. Dodajte makarone i kuvajte ne duže od 10 minuta. Procedite ali sacuvajte tečnost. Dodajte u blender sa mesom povrće i testeninu i miksirajte uz lagano dodavanje supice dok ne dobijete glatku kašicu.

KAŠICA OD ĆURETINE
- 1 šolja kuvane, ohlađene i iseckane ćuretine
- 1/4 šolje supe od kuvanja mesa ili prokuvane vode

Ćuretinu stavite u blender i miksirajte dok se dovoljno ne usitni. Lagano dodajte vodu i pravite kašu u blenderu dok ne dobijete glatku masu. MOžete u ovu osnovnu kašu dodati kuvanog povrća ili voća.

RIBLJA KAŠICA
- 1 manji filet oslića
- 1/8 šolje manje masnog mleka
- 1 kašika margarina
- prstohvat soli
- 1/8 šolje pasiranog graška
- 1/8 šolje pasirane šargarepe
- 1/8 šolje pasiranog krompira

Riblji filet skuvajte, dobro pregledajte da slučajno nije ostala neka košćica. Izdrobite ga, stavite u blender i sve sastojke izmešajte.

RIBLJA VEČERA
- 1 filet bilo koje bele ribe (oslić, skarpina, zubatac) kuvano
- 1/8 šolje mleka
- 1 kašika rastopljenog butera
- 1/2 soli
- 1/8 šolje pasiranog kuvanog graška
- 1/8 šolje pasirane kuvane šargarepe
- 1/8 šolje kuvanog pasiranog krompira

Sve sastojke satvite u blender i napravite kašicu po ukusu vaše bebe.

Izvor: www.mamaibeba.rs

Crnokosa
Admin
Admin

Ženski Datum upisa : 06.08.2010

http://svetzena.free-forums.biz

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu