Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥❤♥
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od zvrki Pon Dec 07, 2015 11:20 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Hemoroidi
od Alternativa Medica Pon Jun 01, 2015 12:29 pm

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm

» Casovi i prevodjenje nemackog jezika
od usluzni Čet Dec 04, 2014 1:45 am

» Duhovne pesme i tekstovi
od majona75 Pet Sep 19, 2014 1:01 pm

» Budite lukavi, izaberite najbolje - HIT destinacija ostrvo Lesbos
od usluzni Pon Avg 11, 2014 7:15 am

» Nasa mila Mara se porodilaaaaa!!!!!!
od marasrna Sre Avg 06, 2014 12:50 am

» Vasa prica o porodjaju
od kathy_gm Pon Jun 16, 2014 7:44 pm

» Цвети
od Crnokosa Čet Maj 01, 2014 9:02 am


Poviseni trigliceridi

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Poviseni trigliceridi

Počalji od Brana taj Ned Mar 13, 2011 8:14 pm

Prirodnom ishranom protiv povišenog holesterola i triglicerida

Granice preporucenog nivoa holesterola i triglicerida su:
Ukupni novo holesterola ispod 200mg/1ooml <5,2mmmol/L
“Dobri - HDL holesteroliznad 35mg/100ml 1,0-1,54mmol/L
“Los –LDLholesterol ispod 130mg/100ml <2,6mmol/L
Trigliceridi ispod 1,7mg/100ml <1,7mmol/L

Vecina nas zamislja holesterol kao vrstu masnoce, ali to je u stvari posebna vrsta alkohola koja se zove steroidni alkohol ili sterol.Vitalan je za zdravlje svake celije u nasem organizmu.On pomaze jetri da svari masnocu i zajedno sa proteinom i lecitinom deluje na transportu masti kroz nasu krv.I seksualni hormone ga sadrze u svom sastavu, a vazan je i u odrzavanju vlaznosti koze.Toliko je znacajan da ako ga nema dovoljno u hrani, jetra ga sama proizvodi.
Normalno se holesterola uglavnom nalazi u celijama, a samo u maloj kolicini u krvi
Kada njegov nivo u krvi poraste, postaje stetan po zdravlje, doprinosi nastanku arteroskleroze, stvaranju naslaga na krvnim sudovima, zacepljenju arterija i opterecenju srca.
Ali nije holesterol jedini uzrocnik zapusavanja arterija stetnim naslagama.Veliku ulogu u tome imaju i trigliceridi i ukupni lipoproteini.
Trigliceridi su masti ili masni molekuli koji se formiraju u jetri iz masti koje jedemo .Kod zena koje su cesce izlozene visokim trigliceridima, nivo treba da bude nesto nizi nego kod muskaraca.
Osobe ciji se nivo krece izmedu 250 i 500mg/100ml dvostruko su vis eizlozene opasnosti od srcanih oboljenja u odnosu na one sa niskim trigliceridima.
Lipoproteini se sastoje od masti i proteina, od narocitofg su znacaja lipoproteini visoke gustine (HDL) i niske gistine ( LDL)
HDL imaju malo holesterola a mnogo fosfolipida i kardiolozi ih smatraju “DOBRIM”jer smanjuju krvni pritisak i sansu za bolest srca.
LDL sadrze velike kolicine holesterola i imaju tendenciju da se pricvrste za zidove arterija i da stvaraju naslage.
Prema tome suvise LDL povecava rizik ateroskleroze i opasnost od srcanih oboljenja.Zato se nazivaju “LOSIM”holesterolom.
Posto se nivo triglicerida posle obroka sa masnom hranom podize i taj se nivo zadrzava sledecih nekoliko sati, savetuje se da se 8 sati pre ispitivanja ne jede.

KAKO ODRZAVATI MASNOCE U NORMALI?

Najvazniji pristup smanjenju holesterola je zdrava ishrana i stil zivota.
Koriscenjem zdrave ishrane sa malo zasicenih masnoca ,a sa vise biljne hrane (zrnasta hrana, voce povrce i mahunarke, umanjuje se opasnost od oboljenja srcea i krvnih sudova.Ali problem ipak postoji jer izbegavanje jaja, mesa,mleka i mlecnih proizvoda ne mora uvek da koriguje visok nivo holesterola u krvi jer ovu supstancu telo samo proizvodi.Ono moze da odgovori na ostru redukciju holesterola tako sto ce da proizvede vise svog.moze da proizvede i do 1500mg holesterola dnevno, sest puta vise od onoga sto normalno pojedemo.
Interesantno je napomenuti da neke etnicke grupe kao sto su Masai u Africi i Eskimi imaju hranu bogatu holesterolom, a ipak imaju niske vrednosti serumskog holesterola, tako da moraju da se uzmu u obzir i drugi faktori.neki od tih faktora su genetski, zatim nutricioni status, stres, vezbe, kretanje, godine zivota.

ISHRANA

Umesto da potpuno izbacite namirnice bogate holesterolom, dodajte vasoj ishrani vise vlakana.Za brzu eliminaciju holesterola iz tela dobar je pectin koji se nalazi u jabukama. Za to su dobre i cerealije kao sto su ovas, jecam, proso ili heljda.Dodavanje jabuke cerealijama samo povecava efekat eliminacije.
Jos jedan interesantan podatak je da mala kolicina polinezasicenih masti moze da smanji holesterol u krvi za 5-10%.Posebno je dobra
Linoleinska kiselina, koja se nalazi u hladno cedenim uljima, ribi
(ne ljuskarima, orasima, semenkama i buteru od kikirikija.
Pomazu i namirnice bogate vitaminom B6 (piridoksinom).Kako je to vitamin rastvorljiv u vodi i gibi se priliko kuvanja, najbolje je ukljuciti u ishranu mnogo sirovog povrca i voca.Narocito je vitaminom B6 bogato zeleno lisanto povce. Znacajni su i proizvodi od soje – sojino mleko, kao i fermentisani proizvodi od soje bogati lecitinom kao sto su tofu(sojin sir) i tempeh (sojino meso)
Za snizenje holesterola u krvi do 30%preporucuju se sledece namirnice:
-bananae (1,5 osrednja); beli luk (2 cena ili 600mg u kapsulama); pola glavice crnog luka ; gersla (3 cinije kuvane ); grasak (pola cinije)jogurt (3 solje obranog) krompir ¾ cinije kuvanog: kukuruz secerac(pola cinije ) maslinovo, suncokretovo i druga hladno cedena ulja ; ovsene pahuljice ; pasulj;salata; soja ;sargarepa (2-3 korena);sljive (5 plodova ); vino (1 casa)
NAPOMENA:
Dijete sa veoma niskim unosom masti ispod 10%kalorija iz masti smanjuju nivo korisnog HDL holesterola.
Ribu treba imati najmanje 2puta nedeljno tj.500g, radi Omega -3 masne kiselin eribljeg ulja.
Mahunarke (pasulj, socivo )ovsene pahuljice, jabuke – najmanje 7 porcija nedeljno, radi korisnih biljnih vlakana koja snizavaju holesterol.
Najbolje je koristiti maslinovo i suncokretovo hladno cedeno ulje, a korisno je da se i mesaju.
Voce i sokove pozeljno je konzumirati, ali cesce sveze voce nego sok, radi biljnih vlakana.
Hleb i zrnaste proizvode koristiti umereno, tako sto ce se dati prednost proizvodima od celog zrna i proizvodima od raznog zrnevlja (integralni hleb, ovsen pahuljice, cerealije za dorucak, testenine od integralnog brasna.

STA IZBEGAVATI

Mnogi ljudi zamenjujunamirnice bogate holesterolom onim vestackim, tipa margarina, majoneza, kremova, itd.Ali, ne postoje dokazi da ove namirnice sprecavaju srcane probleme, a sadrze u sebi razne dodatke koji mogu biti predispozicija za pojavu kancera.
Namirnice koje sadrze rafinirani secer vode nezdravom nagomilavanju masti u jetri i tkivima.One smanjuju i nivo zdravih HDL i povecavaju nivo LDL.
Rafinirane namirnice bi trebalo zameniti kompleksnim ugljenim hidratima- integralnim zrnima, vocem i povrcem.
Mnogi lekovi, ukljucujuci steroide i kontraceptivna sredstva, mogu da povecaju holesterol i triglyceride i da uniste hranjive sastojke potrebne za odrazavanje normalnih nivoa.Suvisne kolicine proteina i kuvane hrane mogu takode dauniste hranjive sastolke koji kontrolisu holesterol.

I konacno, jos jedan faktor koji dize holesterol je stres, sto je jedan od razloga zbog kojeg je izbegavanje stresa toliko znacajno.

REZIME

Lekove za smanjenj holesterola treba izbegavati osim u slucajevima poremecaja hiperholesterinemije.,jer neki od njih mogu biti toksicni za jetru,a neki su i sa kancerogenim svojstvima.
Vlakna, narocito pectin iz voca i alginate iz algi, pomazu eliminisanju suvisnog holesterola iz tela.imale kolicine polinezasicenih masnih kiselina koje se nalaze u hladno cedenim(nerafiniranim )uljima mogu da snize masnoce.
Izgleda da vezbanje i kretanje pomazu povecanju HDL i samnjenju LDL, iako moze dap rode i po nekoliko mwswci pre nego sto dode do viden promene.
Dodaci koji su znacajni za kontrolu holesterola i koji drze nivo masnoca pod kontolom su NIACIN(vitamin B3),koji se nalazi u zelenom lisnatom povrcu, zitnim klicama, pasulju, grasku, lososu…
VITAMIN C koji je najbolji u kombinaciji sa bioflavonoidima.Kada se kombinuje sa lecitinom, pomaze rastvaranju arterijskih naslaga.
VITAMIN E pomoci ce poboljsanju cirkulacije ka srcu.
VITAMIN B6 i metionin balansiraju nivo triglicerida i pomazu normalizaciju holesterola.
Studije su pokazale da su anjbolji minerali za snizenje holesterola hrom, kalcijum, magnezijum i cink.
Dumbir, beli luk i gljiva shitace smanjuju holesterol i triglyceride koje proizvodi jetra.0sim toga, beli luk i razreduje krv, umanjujuci tako sanse za opasne krvne ugruske.

_________________



Brana
Admin
Admin

Ženski Datum rođenja : 02.01.1988
Datum upisa : 18.08.2010
Godina : 28
Lokacija : BG

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu