Zadnje teme
» Caskanje uz kaficuod Julija. Juče u 9:34 pm
» Pohvalimo se nasom decom
od Bubi89 Sre Maj 16, 2012 7:32 pm
» Prodaja svega i svacega
od smiley Sre Maj 16, 2012 12:04 pm
» Cekamo rode :)
od Nataša.V Uto Maj 15, 2012 2:00 pm
» Trazimo uzrok poteskoca u zatrudnjivanju
od tina191 Ned Maj 13, 2012 6:38 pm
» Mlečni zubi – nicanje zuba
od Bubi89 Ned Maj 13, 2012 6:15 pm
» Odvikavanje od sisanja
od Bubi89 Ned Maj 13, 2012 5:18 pm
» Zavisne od...
od tina191 Ned Maj 13, 2012 5:03 pm
» <3 SVET ZENA <3
od Etna Sre Maj 09, 2012 3:28 pm
» Koliko dugo se trudite?
od Nataša.V Uto Maj 08, 2012 1:59 pm
Preporucujemo...
Teme za caskanje:
Caskanje uz kaficu,
Cekamo rode :),
Caskanje trudnica,
Caskanje mamika
Zatrudnjivanje:
Hrana koja povecava plodnost
Trudnoca:
Prvo tromesecje,
Drugo tromesecje,
Trece tromesecje
Porodjaj:
Nakon porodjaja, Vasa porodjajna pricaPreporucujemo blogove:
Make up Forever - Anna
Moja noblica - recepti
Venoma`s fashion diary
Zivot - tasana065Vantelesna oplodnja - IVF
Strana 1 od 2 • Delite •
Strana 1 od 2 • 1, 2 
Vantelesna oplodnja - IVF
Prva “beba iz epruvete” rođena je 1978 godine. Taj uspeh engleskih istraživača Edvardsa (biolog) i Steptoea (ginekolog) dala je nadu i mogućnost rađanja i ženama koje su do tada smatrane definitivno sterilnim.
Razlozi za vantelesnu oplodnju
* Najčešće je razlog za IVF neprolaznost jajovoda zbog zapaljenja na njima, tumora ili odstranjenja jajovoda zbog vanmaterične trudnoće ili nekog drugog razloga. To je indikacija za IVF u oko 65% slučajeva.
* Endometrioza
* Imunološki uzroci steriliteta
* Razlozi od strane muškarca su oligospermija, astenospermija i prisustvo većeg broja patoloških oblika spermatozoida.To se sreće u oko 15% slučajeva.
* Bračni sterilitet gde su oba supružnika zdrava i nije pronađen nijedan razlog za sterilitet, a i posle dve godine normalnih bračnih odnosa nije došlo do trudnoće.To je razlog u oko 10% za IVF.
Da bi IVF bila uspešna neophodno je da su supružnici fizički i mentalno zdrave osobe. Ograničenja u vezi starosti muškarca ne postoje. Veće šanse za uspešnu IVF su ako je žena mlađa. Kod žena iznad 40 godina trudnoće su ređe, a komplikacije češće. Intervencija nesme da se vrši ako je žena bolesna od neke teže hronične bolesti (bolesti jetre, pluća, bubrega i maligne bolesti).
Predhodni pregledi
Pre intervencije osim ginekološkog pregleda radi se ultrazvučni pregled, histerosalpingografija i eventualno histeroskopija radi ispitivanja prostranstva materice i prohodnosti grlića.
Proces vantelesne oplodnje
Da bi se dobilo više jajnih ćelija i time stvorile veće šanse za uspešnu IVF vrši se stimulacija ovulacije. Kratko vreme pre ovulacije, vrši se aspiracija jajne ćelije iz folikula jajnika. To se vrši vaginalnim putem ili preko trbušnog zida, pod kontrolom ultrazvuka. Dobijene jajne ćelije, identifikovane stereomikroskopom, svaka ponaosob se stavljaju u epruvetu. Epruvete se stavljaju u inkubator gde ostaju do njihovog potpunog sazrevanja.
U međuvremenu se vrši priprema spermatozoida, koji se oslobađaju semene tečnosti i ćelija. Drže se u inkubatoru na 37 stepeni celzijusa 30 minuta do dva sata tj. dok ne budu spremni za oplodnju (za to vreme se završi kapacitacija spermatozoida i akrozomska reakcija). Na jednu jajnu ćeliju se stavlja 50.000 – 100.000 spermatozoida. Posle dva - tri sata dolazi do oplodnje. Oplođena jajna ćelija počinje da se deli. Otprilike jedna deoba nastupa na 12 sati. Kad embion ima 4 do 8 ćelija kateterom se ubrizgava u materičnu šupljinu. Tu se enbrion usadi za tri do četiri dana. Ukoliko dođe do trudnoće, trudnica se redovno kontroliše do porođaja.
Razlozi za vantelesnu oplodnju
* Najčešće je razlog za IVF neprolaznost jajovoda zbog zapaljenja na njima, tumora ili odstranjenja jajovoda zbog vanmaterične trudnoće ili nekog drugog razloga. To je indikacija za IVF u oko 65% slučajeva.
* Endometrioza
* Imunološki uzroci steriliteta
* Razlozi od strane muškarca su oligospermija, astenospermija i prisustvo većeg broja patoloških oblika spermatozoida.To se sreće u oko 15% slučajeva.
* Bračni sterilitet gde su oba supružnika zdrava i nije pronađen nijedan razlog za sterilitet, a i posle dve godine normalnih bračnih odnosa nije došlo do trudnoće.To je razlog u oko 10% za IVF.
Da bi IVF bila uspešna neophodno je da su supružnici fizički i mentalno zdrave osobe. Ograničenja u vezi starosti muškarca ne postoje. Veće šanse za uspešnu IVF su ako je žena mlađa. Kod žena iznad 40 godina trudnoće su ređe, a komplikacije češće. Intervencija nesme da se vrši ako je žena bolesna od neke teže hronične bolesti (bolesti jetre, pluća, bubrega i maligne bolesti).
Predhodni pregledi
Pre intervencije osim ginekološkog pregleda radi se ultrazvučni pregled, histerosalpingografija i eventualno histeroskopija radi ispitivanja prostranstva materice i prohodnosti grlića.
Proces vantelesne oplodnje
Da bi se dobilo više jajnih ćelija i time stvorile veće šanse za uspešnu IVF vrši se stimulacija ovulacije. Kratko vreme pre ovulacije, vrši se aspiracija jajne ćelije iz folikula jajnika. To se vrši vaginalnim putem ili preko trbušnog zida, pod kontrolom ultrazvuka. Dobijene jajne ćelije, identifikovane stereomikroskopom, svaka ponaosob se stavljaju u epruvetu. Epruvete se stavljaju u inkubator gde ostaju do njihovog potpunog sazrevanja.
U međuvremenu se vrši priprema spermatozoida, koji se oslobađaju semene tečnosti i ćelija. Drže se u inkubatoru na 37 stepeni celzijusa 30 minuta do dva sata tj. dok ne budu spremni za oplodnju (za to vreme se završi kapacitacija spermatozoida i akrozomska reakcija). Na jednu jajnu ćeliju se stavlja 50.000 – 100.000 spermatozoida. Posle dva - tri sata dolazi do oplodnje. Oplođena jajna ćelija počinje da se deli. Otprilike jedna deoba nastupa na 12 sati. Kad embion ima 4 do 8 ćelija kateterom se ubrizgava u materičnu šupljinu. Tu se enbrion usadi za tri do četiri dana. Ukoliko dođe do trudnoće, trudnica se redovno kontroliše do porođaja.

Brana- Admin

-
Datum rođenja: 02.01.1988
Datum upisa: 18.08.2010
Godina: 24
Re: Vantelesna oplodnja - IVF
ja nisam imala pojma o ovome,hvala na temici.....jedno znanje vise za mene!

Maca- Urednici
-
Datum rođenja: 22.06.1987
Datum upisa: 10.11.2010

Brana- Admin

-
Veliki pozdrav od mene, po prvi put sam ovde, mislim na forumu.Samo sam htela da dodam na prethodni komentar Mace, tuzno je sto je sve vise nas koji imaju problem sa sterilitetom, a puno ljudi nema pojma o tome nista , niti zna kako nastaju deca, koliko je to komplikovan proces.Pozdravcic

JEJAAA-
Datum rođenja: 25.05.1978
Datum upisa: 28.02.2011
Godina: 33

Brana- Admin

-
Hvala puno, dace Bog, red bi bio posle 4 pokusaja da nas sunce ogreje!

JEJAAA-

Aleksandra18- Pocasni clan

-
Datum rođenja: 28.10.1987
Datum upisa: 03.12.2010
JEJAAA ::Hvala puno, dace Bog, red bi bio posle 4 pokusaja da nas sunce ogreje!
jaoj mila bas mi je zao sto si se toliko namucila
Od srca navijam!

Brana- Admin

-
Zna li mozda neko koliko se ceka da vas pozovu za vantelesnu,kada se predaju papiri i sve ostalo sto je potrebno? Mnogo me to zanima jer treba da predam za koji dan na lekarsku komisiju. Imam tremu i mnogo sam uzbudjena a sa druge strane ne znam koliko cu cekati pa sam malo i uplasena. Zelim svakoj koja se odluci za VTO mnogo srece i da bude uspesno,jer znam koliko to svakoj od nas znaci...stvarno,od srca. SRECNO svima nama.

Kleopatra-
Datum rođenja: 15.12.1989
Datum upisa: 03.05.2011
Godina: 22
Kleopatra jako mi je drago zbog tebe,eto stize nam jos jedna trudnica uskoro!

Brana- Admin

-
Ja tek treba da krenem sa pripremama za IVF, imam endometriozu a ni suprug nema bas sjajne rezultate. Malo me je strah, ne znam uopste kako ide celokupna procedura, znam nesto osnovno. Sutra idem kod ginekologa... Najgore mi je ako ne uspe odmah, a ne mogu da se opustim, stalno sam pod nekom tenzijom zbog toga.

Etna- Clan u razvoju

-
Datum rođenja: 30.12.1981
Datum upisa: 18.07.2011
Godina: 30
Ja sam danas prosla i drugu komisiju za IVF, sad mi ostaje da cekam pismo koje dolazi na kucnu adresu. Zna li neko koliko se ono ceka?

Etna- Clan u razvoju

-
Brano hvala puno na lepom i detaljnom objasnjenju za IVF.

Etna- Clan u razvoju

-
Etna draga, bravo za komisiju.
Ne znam da li da ti kazem, ali ja sam je prosla u NF 28.12.2011. i jos uvek cekam pismo, rekli mi kad sam se raspitivala da ga pre maja necu dobiti.Oni su obavezni da u roku od 6 meseci nas ubace u postupak, ili da pocnemo sa kontracepcijom ili bocama pitanje je, ogromne su guzve.
Naoruzaj se strpljenjem nista ti drugo ne prostaje i srecno.
Ne znam da li da ti kazem, ali ja sam je prosla u NF 28.12.2011. i jos uvek cekam pismo, rekli mi kad sam se raspitivala da ga pre maja necu dobiti.Oni su obavezni da u roku od 6 meseci nas ubace u postupak, ili da pocnemo sa kontracepcijom ili bocama pitanje je, ogromne su guzve.
Naoruzaj se strpljenjem nista ti drugo ne prostaje i srecno.

JEJAAA-
Joj znam da se ceka, to mi je najgore, nisam onda opustena, samo o tome mislim...
Raspitivala sam se koliko se ceka, i bas tako je kao sto kazes, guzve, nemaju lekova i sl.
Nista, strpljenje, opustanje i bice sve u redu.
Da nam bude sa srecom!!!
Raspitivala sam se koliko se ceka, i bas tako je kao sto kazes, guzve, nemaju lekova i sl.
Nista, strpljenje, opustanje i bice sve u redu.
Da nam bude sa srecom!!!

Etna- Clan u razvoju

-
Strana 1 od 2 • 1, 2 
Similar topics» Vantelesna oplodnja
» vantelesna oplodnja u Norveskoj
» Vantelesna oplodnja - IVF
» Vantelesna oplodnja o trošku osiguranja - RZZO
» Pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju