Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥❤♥
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od zvrki Pon Dec 07, 2015 11:20 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Hemoroidi
od Alternativa Medica Pon Jun 01, 2015 12:29 pm

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm

» Casovi i prevodjenje nemackog jezika
od usluzni Čet Dec 04, 2014 1:45 am

» Duhovne pesme i tekstovi
od majona75 Pet Sep 19, 2014 1:01 pm

» Budite lukavi, izaberite najbolje - HIT destinacija ostrvo Lesbos
od usluzni Pon Avg 11, 2014 7:15 am

» Nasa mila Mara se porodilaaaaa!!!!!!
od marasrna Sre Avg 06, 2014 12:50 am

» Vasa prica o porodjaju
od kathy_gm Pon Jun 16, 2014 7:44 pm

» Цвети
od Crnokosa Čet Maj 01, 2014 9:02 am


Lekovitost začina iz kuhinje

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Lekovitost začina iz kuhinje

Počalji od Maja. taj Pet Avg 27, 2010 4:04 pm

Začinske biljke dodaju se hrani sitno iseckane. Ove biljke možete dodati sirćetu ili ulju čime će ono dobiti lepu aromu. Začinsko bilje se može osušiti i isitniti ili zamrznuti u posudi za pravljenje kockica leda i tako sačuvati za zimu.
Mnogi začini su u antičko vreme bili prava dragocenost. Cenjeni su ne samo zbog arome već i zbog lekovite moći koju poseduju. Pored toga oni deluju kao preventivno sredstvo protiv mnogih oboljenja. Vremenom su ta svojstva potisnuta u zaborav. Začini su najčešće jeftiniji od lekova, a nemaju negativna dejstva.

Anis
Postojbina mu je istočno Sredozemlje. Seme anisa je sivo-smeđe boje i ovalnog je oblika. To je seme biljke Pimpinella Anisum, koja je srodna kopru, kimu i komoraču. Vrlo je jakog i prijatnog mirisa. Dodaje se kolačima i testu, ali se koristi i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i soseva. Veoma je omiljen u azijskoj kuhinji. Poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.

Zvezdasti anis
Je plod zimzelenog drveta poreklom iz Kine. Kao i anis, ovaj plod sadrži eterično ulje po imenu antenol. Karakteristična aroma anisa krije se u kori, a ne u zrncima. Stavlja se u medenjake, slatki hleb, kompote, likere ili čaj, ali se koristi i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i soseva. Veoma je omiljen u Azijskoj kuhinji.

Beli biber
Ima vrlo spečifičan miris i ukus. Inače se dobija iz zrelog zrna bibera, koje se odmah nakon berbe, nedelju dana natapa u vodi, pa se onda odvaja od ljuske i tako se dobija zrno bele boje.
Biber Ovaj začin podstiče varenje i ublažava tegobe kod bronhitisa, kašlja i prehlade.

Bosiljak
Upotrebljava se sveže ili sušeno lišće za salate, supe, jela od povrća, jela od ribe, mesa, marinade, soseve i prelive. Dodaje se pred kraj kuvanja. Bosiljak umiruje, opušta, uspavljuje. Smatra se da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa ubrzava varenje i podstiče apetit.

Blagovan
Biljka sa uskim i duguljastim listićima poznata je i pod imenom isop. Ukusom donekle podseća na nanu i odlično ide uz salate i jagnjeći ragu. Treba ga dodavati u manjoj količini i veoma kratko zagrevati. Ne treba ga jesti u svežem stanju.

Bilje Mediterana

Sastoji se od mešavine bosiljka, majorana, melise i timijana. Blaga mešavina mediteranskog bilja svojom plemenitom aromom daje posebnu notu svim vrstama morskih plodova, picama, lazanjama i špagetima.

Dragušac (grbač, potočarka)
Koristi se u kuhinji kao salata i kao začin. Raste divlji uz reke, potoke i izvore, zove još i vodeni ili divlji ren. Izmrvljeni listići imaju oštar miris, a ukus im je gorkast, podseća na rotkvicu. Može da se gaji u posudi s vodom, kao vodena kultura.
Listiće treba brati pre cvetanja, a treba ih upotrebljavati samo sveže. Salata od dragušca s limunovim sokom ukusan je i osvežavajući prilog uz pečenja i prženu hranu. Iseckano sveže lišće dragušca može da zameni peršun u zelenoj i salati od paradajza, supama, zatim, za posipanje prženog kromira, kao namaz za hleb, a njime se može posuti i puter ili švapski sir.
Dragušac podstiče lučenje želudačnih sokova i poboljšava varenje. Deluje i kao diuretik (podstiče izlučivanje mokraće), pa povoljno utiče i na razmenu materija.
Potočarka ili dragušac - ima vrlo pikantan ukus. Dodaje se kao dekoracija supama i salatama. Može se uzgajati u malim posudama čak i na terasi.

Cimet
Aromatična kora tropskog cveta crvenkaste boje, prijatnog mirisa i ukusa. Osušena kora od cimeta ili njen prah se upotrebljava kao dodatak slatkim testima i kolačima, a na Dalekom istoku se dodaje jelima od mesa.

Curry - kari
Veoma pikantan indijski začin u prahu, kombinovan od raznih sastojaka. Poznato je više od 200 vrsta, od najblažeg do najljućeg. Veoma je pikantan kao dodatak raznim sosevima i prelivima. U Indiji je veoma omiljen i koristi se za začinjavanje svih vrsta mesa i povrća.

Chilli
(Čili) Posebna vrsta sitne, veoma ljute paprike iz tropskih krajeva, poljavljuje se i pod nazivom kajenski biber. Jelima daje pikantan i ljut ukus. Poboljšava krvotok.
Kari i čili Ovi malo „oštriji“ začini poboljšavaju cirkulaciju. Supstanca koju poseduju kapsijacin poboljšava funkciju srca i ublažava bolove. Mnoge masti za reumu, kao i flasteri, sadrže ovu lekovitu supstancu.

Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lekovitost začina iz kuhinje

Počalji od Maja. taj Pet Avg 27, 2010 4:09 pm

Čubar
Ima veom jak miris, a ukus podseća na biber. Koristi se u svežem stanju, ali i osušen u pasulju i kuvanom povrću. Zbog veoma intezivnog mirisa treba ga koristiti u malim količinama. Ne ide uz fino povrće, meso ili ribu jer bi aromom potisnuo miris jela. Odličan je za ostavljanje kiselih krastavaca, kao i paradajza za turšiju.

Karanfilić
Njegova prapostojbina je Indonezija. U vreme rimskog carstva donet je u Evropu. Danas su Indonežani najveći potrošači ovog začina, čak 50 % celokupne proizvodnje karanfilićau celom svetu. U Evropi i Aziji ovo je omiljen začin za jela sa mesom i povrćem. Koristi se za jela od mesa, soseve, tople napitke i neke vrste zimnica. Upotrebljava se vrlo umereno, jer je jako aromatičan. Obavezan je sastojak u kuvanom vinu i poslasticama sa medom ili voćem. Karanfilić sadrži eterično ulje eugenol koje ima antibakterijsko dejstvo, a služi i za ublažavanje bolova, pa se često koristi u stomatologiji. Kod akutnih bolova dovoljno je staviti karanfilić na bolno mesto. Na taj način lakše ćete podneti bol dok ne odete kod stomatologa.
Suve ljuspice karanfilića poseduju posebnu vrstu ulja koje ima antibakterijsko dejstvo. Zbog toga je karanfilić dobar protiv kašlja, migrene i reume. Još efiksnije deluje etarsko ulje koje se dobija iz cvetova karanfilića. Ono je veoma blagotvorno kod upala desni. U tom slučaju, potrebno ga je staviti na bolno mesto, nekoliko puta u toku dana.

Kim
Neutrališe mirise pa je idealan za zimnicu, treba koristiti kim koji ima krupnije seme i oštriji ukus. Čuvati ga u staklenim, zatvorenim posudama na tamnom mestu.
Crne ljuspice kima dobro su sredstvo protiv nadimanja i problema sa varenjem masne hrane. Preporučljivo je da se kimom začini jelo ili da se pije čaj od kima posle „teškog“ obroka.

Kardamom
Je biljka visoka od jednog do tri metra, sa velikim listovima i belim cvetovima. Plod je kapsula koja sadrži 8-16 semenki. Semenke imaju izražen ljutkast ukus i od njih se dobija začin. Upotrebljava se u pekarskoj industriji.
Kardamom je jedan od najskupljih začina na svetu, veoma je omiljen u Indiji, a mnogo se koristi i u Rusiji i Švedskoj. Najčešće se prodaje mleven u prahu, ili kao jedan od sastojaka kari mešavina. Njime se začinjavaju jela od mesa i povrća. U Švedskoj prave posebne pogačice sa kardamamom. Arapski narodi često njime začinjavaju jaku crnu kafu. Ovaj začin je veoma pogodan za pravljenje aromatičnih mešavina, (takozvanih masala) koje se koriste u indijskoj kuhinji.
Kardamom se smatra odličnim digestivom, a naročito je koristan za ublažavanje nadimanja i crevnih gasova. Odličan je za stomak i pluća. Za svežiji dah mogu se žvakati njegove semenke.
Kardamom ima najbolji ukus kada je sveže samleven. Dobro se slaže sa drugim slatkim začinima kao što je morač i sa jetkim začinima kao što je karanfilić. Može se koristiti za pečenje, u slatkim sosevima i pudinzima i za milk-šejk od voća i koštunjavih plodova. Istucani kardamom se može upotrebiti kao preliv za sveže voće i voćne salate. Izdrobljene mahune kardamoma daju dobar ukus pirinču ako se dodaju u vodu na početku kuvanja.

Kapri

Pupoljci cveta grma kapre koja raste na podrucju Sredozemlja; Prodaje se u slanoj rastopini. Kapri je blagi začin za umake, salate i supe, a naročito za ragu.

Kiseljak
Prilično kiseli ukus lišća pogodan je za začinjavanje supa kao i salata. Po potrebi kuvati ih zajedno sa jelom, ali sasvim kratko. Koristiti samo mlade listove, jer su oni stariji gorki.

Kamenika
Zbog svog osvežavajućeg ukusa koji podseća na orah, a miris na krastavac, ova biljka dobra je za začinjavanje salata, supa i sosova. Ne teba je kuvati zajedno sa jelom, već je staviti na kraju.

Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lekovitost začina iz kuhinje

Počalji od Maja. taj Pet Avg 27, 2010 4:11 pm

Kapar
Mediteranska biljka koja se stavlja u salate i pikantne soseve. Pomešana sa peršunom, bifteku daje poseban ukus i dobar je dodatak turšiji. Olakšava varenje i podstiče apetit.

Lovor
Je zimzelena mediteranska biljka visine do 18 metara. Blagog je i nenametljivog mirisa. U davnim vremenima smatran je za sveto drvo. Ulazi u sastav nekih starih melema i mirisa.
Suvi list lovora upotrebljava se kao začin u marinadama za ribu, divljač i druge vrste mesa, kao i za pripremu mnogih jela. Dobro se slaže sa mnogim začinima, a koristi se i za konzerviranje sušenih riba i suvog voća, kao i za pripremu zimnice.

Majčina dušica
Je oporog ukusa, pa se mora dozirati veoma oprezno. Dodaje se jelu u toku pripreme, nikako na kraju. Najbolji efekat se postiže ako se stavlja u marinadu. Svinjska pečenja su uz dodatak majčine dušice lakše svarljiva, jer ona neutrališe masnoću.

Majoran
Je baštenska aromatična biljka snažnog, slatkastog mirisa i ima široku primenu u kulinarstvu. Koristi se u svežem ili suvom stanju najčešće uz jagnjeće ili živinsko meso, morske ribe i rakove, kao i uz kuvano povrće. Dodaje se i domaćim kobasicama.
Može se čuvati u maslinovom ulju za pripremanje salata.
Čaj od majorana ublažava stomačne probleme i otklanja jutarnju mučninu.
Sveži listovi u jastucima pomažu protiv nesanice, a ulje majorana smiruje zubobolju i ima antiseptičko dejstvo. Pored ostalog, majoran smiruje kašalj i prehladu a sadrži i vitamine A i C.

Morska so

Piling ili kupanjemorskom solju čini kožu nežnom i mekanom. Kada u vodi ima soli koža će duže ostati vlažna. Morska so je dobra protiv celulita, nečistoća na koži i neurodermatitisa.

Muskatni orah
Plod tropskog drveta poreklom sa Malučkih ostrva. Dodaje se kolačima, slatkim kremovima i pudinzima, kuvanom vinu, kremovima od sira, sosevima od sira i luka, kao dodatak spanaću, dinstanom povrću. Muskatni oraščić olakšava varenje, deluje protiv dijareje i mučnine, ima blago umirujuće dejstvo.

Melissa
(limun trava) Sveži ili osušeni listići ove aromatične biljke sa mirisom limuna koristi se prvenstveno za začinjavanje zelenih salata, pikantnih biljnih soseva, divljači i čorbi. U narodnoj medicini čaj od melise preporučuje se protiv slabosti srca i migrene.

Mirođija

Koriste se samo vrhovi bez peteljki. Od nje se može napraviti odličan sos. A služi se uz salatu, ribu i variva od graška.

Timijan (Thymus vulgaris)

Je višegodišnji do 30 cm visoki, polu grm sa svetloružičastim ili belkastim cvetovima, sličan majčinoj dušici, ali mu stabljika nije puzava i polegla već raste uspravno. Naziva se i bosiljak, manja mažurana, timas, majčina dušica. Ima malo gorak ali prijatan ukus.
Upotrebljava se u kuhinji za kobasice i salame. Dodaje se pečenju od divljači, govedini, ovčetini, prženoj džigerici, prženoj ribi, jelima od gljiva. Služi kao začin jelima spremljenim na roštilju. Koristi se za marinade i voćno sirće. Sastavni je deo mnogih sosova, dobar je dodatak salati od paradajza i krastavaca.
Timijan se preporučuje za začinjavanje svih izrazito masnih jela, svih vrsta mesa i ribe i teških soseva. Koristi se kao prirodni konzervans. Deluje antiseptično i umirujuće, ublažava grčeve, prehladu i kašalj, menstrualne tegobe i reumatične bolove.
Timijan je dobar protiv problema sa disajnim putevima. Zato što unuštava bakterije i tako oslobađa disajne puteve od šlajma pa je iskašljavnje lakše i poteškoće sa disanjem su ublažene.
Priprema čaja od timijana: Kašičicu timijanovog lista preliti vrelom vodom. Posudu prekriti (poklopiti) i ostaviti 10 minuta. Zatim, čaj procediti i piti.

Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lekovitost začina iz kuhinje

Počalji od Maja. taj Pet Avg 27, 2010 4:12 pm

Origano
Je aromatičan pomalo gorak začin. Ne koristi se presan, već posut po jelu sam ili u kominaciji i drugog začinskog bilja.

Estragon

Uski, dugački, jako zeleni listovi imaju sveže aromatičan i gorkoslatki ukus. Estragon je najbolji u svežem stanju. Služi kao začin za soseve i salate, jela od paradajza, jaja i ribe. Dozira se umereno.

Žalfija
Se koristi u malim količinama. Ona ima intenzivnu i pomalo gorku aromu.
Ova mirišljava biljka je pogodna kod bolova u stomaku, nadimanja, dijareje i gubitka apetita.

Steak pepper
Veoma pikantna i aromatična mešavina začina daje poseban ukus jelima sa roštilja, ribljoj čorbi i pečenjima. Sastoji se od dobro izbalansirane mešavine tucane ljute paprike, crnog bibera, timijana, korijandera i morske soli.

Najkvirc
Bobice tropske mirte biberasta ukusa. Gaji se u Meksiku, zapadnoj Indiji, Jamajci itd. Upotrebljava se za pikantne umake, turšiju i mesarske proizvode.

Peršun
Listovi peršuna sadrže veliku količinu vitamina C i imaju veoma aromatičan miris. Njime se začinjavaju supe, krompir, povrće, sosovi, salate, gulaši, riba, mediteranska jela. Ne sme da se kuva zajedno sa jelom.

Italijano
Mešavina origana, majorana, peršuna, ruzmarina, bosiljka i mente - daje neprevaziđeni miris Italije. Pored toga što se dodaje picama i lazanjama, dodaje se i sirnim namazima i marinadama.

Đumbir
Poreklom je iz tropske Azije. Prijatnog je i oštrog mirisa. Koristi se kao začin za pečurke, meso i ribu, pirinač i jela od povrća. U nekim zemljama se dodaje i kolačima. Posebno je na ceni u kineskoj i indijskoj kuhinji. Podstiče lučenje stomačnih sokova, napitak (čaj) od đumbira smiruje kašalj i prehladu. Odličan je antiseptik.
Ovaj začin u prahu pospešuje krvotok, opušta krvne sudove, deluje protiv grčeva i ublažava nadimanje. Etarsko ulje koje se dobija iz korena đumbira koristi se protiv tegoba sa želucem, mučnine i prejakog osećaja sitosti.
Čaj od đumbira: Nekoliko kolutova svežeg đumbira staviti u ključalu vodu, pa ostaviti da odstoji 5 minuta. Zasladiti medom i piti.

Ruzmarin
Ima ukus borovih iglica, a dodaje se jelima od ribe i pečenjima. Aromu ruzmarina najbolje budi maslinovo ulje. Dobar je za sve vrste pečenja, a posebno za meso sa roštilja. Najbolje se slaže sa specijalitetima od ribe. Može se dodavati i nakon što je hrana skuvana, kada se listići sitno iseckaju i dodaju u gotovo jelo.
Ovaj začin opojnog mirisa ima blagtvorno dejstvo na krvotok i umiruje žuč. Pomaže i kod glavobolje i menstrualnih tegoba.

Rozeta
Se mora koristiti čim se ubere. Ima ukus limuna i dodaje se kao dekoracija osvežavajućim koktelima.

Nana

Najčešće se od listova nane (ili metvice) pravi čaj. Pored toga koristi se za spravlajnje pića i orjentalnih napitaka. Osušeni listovi se koriste za začinjavanje sosova i salata.

Korijander
Ovo je jedna od najstarijih začinskih biljaka, poreklom iz jugoistočne Evrope, gde raste divlje, a u Indiji, Kini i Egiptu se gaji hiljadama godina. Koristi se kao dodatak jelima od divljači, ragu-čorbama, jelima od svinjskog, ovčijeg i junećeg mesa. Poslasticama od jabuka daje poseban ukus. U medicini se koristi protiv probavnih smetnji.

Krabljica
Koriste se celi listovi. Ona ima blagu aromu i idealan je dodatak finom povrću.

Luk vlašac
Ima jači ukus od crnog luka. Zato odgovara za pripremanje svih jela, koja se inače prave sa ovim povrćem. Ne treba ga stavljati odmah nego na kraju spremanja nekog jela. Najbolji je kada se iseče na kolutiće, tada najbrže ispustiti mirišljavi sok. Dodaje se kao dekoracija za prelive, supe i pečenja.

Šafran
Za kilogram šafrana potrebno je oko 200 000 cvetova šafranove ruže. One se beru ručno i sortiraju. Šafran se dodaje jelima od mesa i sosovima od paradajza. Njegov ukus asocira na Istok.

Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lekovitost začina iz kuhinje

Počalji od Sponsored content Danas u 9:18 pm


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu