Svet zena
Forum o partnerstvu, braku, zatrudnjivanju, trudnoci, porodjaju, deci, domacinstvu...
Mnogo saveta, porodicna i fina atmosfera.
Kao gosti ne vidite sve stranice zato pridruzite nam se... :)

Ukoliko imate problema sa registracijom, logovanjem ili slicno prijavite na svetzena@gmail.com
♥❤♥
Blog - Svet zena
Svet zena
Zadnje teme
» Caskanje uz kaficu
od zvrki Pon Dec 07, 2015 11:20 pm

» Razvod
od Bubica Čet Sep 10, 2015 10:22 am

» Hemoroidi
od Alternativa Medica Pon Jun 01, 2015 12:29 pm

» Prelepa zenska i decija garderoba
od Doktorka Pet Dec 05, 2014 3:30 pm

» Casovi i prevodjenje nemackog jezika
od usluzni Čet Dec 04, 2014 1:45 am

» Duhovne pesme i tekstovi
od majona75 Pet Sep 19, 2014 1:01 pm

» Budite lukavi, izaberite najbolje - HIT destinacija ostrvo Lesbos
od usluzni Pon Avg 11, 2014 7:15 am

» Nasa mila Mara se porodilaaaaa!!!!!!
od marasrna Sre Avg 06, 2014 12:50 am

» Vasa prica o porodjaju
od kathy_gm Pon Jun 16, 2014 7:44 pm

» Цвети
od Crnokosa Čet Maj 01, 2014 9:02 am


Koje vino ide uz koje jelo?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Koje vino ide uz koje jelo?

Počalji od Maja. taj Pet Sep 10, 2010 1:56 pm

Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete obradovati čula ukusa i mirisa, proverite koje vino se najbolje slaže uz jelo koje je na vašem stolu


Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suvi penušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki penušac, belo suvo ili slatko vino, šeri, porto...

Uz predjela i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino ovih karakteristika: suvo, polusuvo, lagano i slatko.

Jela na bazi ribe takođe idu uz bela vina, ona suva i ljupka.

Pršuta i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svetlim i suvim vinima, ali ni belo suvo vino nije loš izbor.

Guste supe, paste, jela sa umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crna vina.

Pržena ili pohovana riba, kao i škampi, sa ili bez umaka, izvrsni su uz belo suvo vino.

Ribe pečene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crna vina, suvi beli šampanjac ili bela aromatična vina.

Uz jaja na različite načine, s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje belo suvo ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano vino.

Kada je reč o mesu, belo meso i ono ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suvim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu i divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara, robusna vina.

Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s testeninama. Tako sirevi s mekanom testeninom zahtevaju roze i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.

Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, šampanjac ili likersko roze vino neizbežan su izbor. Uz voće se služi i crno staro slatko vino.

Poslastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim šampanjcima i aromatičnim slatkim vinima. Što se tiče suvih slatkiša i onih bez čokolade, uz njih dobro ide stariji šampanjac, bela slatka i poluslatka vina.

Temperature na kojima se služe određene vrste vina:
- bela suva vina - 10 do 12 stepeni
- roze vina - 11 do 14 stepeni
- crna vina - 16 do 18 stepeni
- vrhunska vina, kasna berba i arhivska vina - 12 do 13 stepeni
- desertna vina - 15 do 16 stepeni
- penušava vina - 6 do 8 stepeni

Milica Prelević
Stil magazin

Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Koje vino ide uz koje jelo?

Počalji od Maja. taj Pet Sep 10, 2010 1:56 pm

Čaša utiče na ukus

Nije bez razloga smišljeno da je najbolje piti vino iz čaša sa dugom drškom

Dva potpuno ista vina, u zavisnosti od toga na koji način i iz kakvih čaša ih konzumirate, mogu imati različite ukuse. Nije tek tako smišljeno da je najbolje piti ga iz čaša sa dugom drškom.
Takva čaša omogućava lakše mućkanje vina, čime se podstiče njegov miris, koji je važan prilikom isprobavanja. Duga drška sprečava i grejanje vina toplinom ruku. Da biste osetili mirise, preporučuje se čaša koja je uža ka vrhu, nego prema dnu.
Kvalitetnije linije čaša dizajnirane su tako da maksimalno povećavaju ukus i aromu.
Navodno, čaše za vino mogu biti tako dizajnirane da prilikom ispijanja usmeravaju vino u delove usta gde ćete doživeti optimalan ukus. Kažu da u ustima postoji različito mesto za svako vino, pa tako i različiti oblici čaša bazirani na stogodišnjem konceptu.


Večernje novosti

Maja.
Pocasni clan
Pocasni clan

Ženski Datum upisa : 19.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu